ترمیستور یخچال یا سنسور دمای یخچال از مهمترین قطعات یخچال است که نقش بسیارمهمی دارد ترمیستور یا همان سنسور یخچال می باشد که به کمک این قطعه مقدار دمای داخل محیط یخچال یا لوله ها را می توان متوجه شد. فرمان راه اندازی کمپرسور ، قطع کمپرسور به وسیله این قطعه طی فرمانی که از میزان هوای داخل محیط صادر می کند صورت می پذیرد.
از بخش های تشکیل دهنده ترمیستور میتوان به دارابودن مقاومت الکتریکی اشاره کرد که باتوجه به میزان دمایی که در محیط وجود دارد متفاوت خواهد بود و تغییر مینماید.
نوع مقاومت سنسوردمای هوای یخچال یا همان ترمیستور یخچال از نوع ptc است که مانند تمام مقاومت های موجود در بازار دارای میزان درجه مشخص میباشد.
سازو کار این قطعه به گونهای میباشد که با زیاد و کم شدن دمای هوای یخچال تغییر مینماید و درجه هوا را نمایش میدهد.
از پراهمیت بودن این قطعه میتوان به این اشاره کرد که چنانچه این قطعه یعنی ترمیستور یخچال خراب شود به کلی میتواند سیستم کارایی یخچال را با تداخل روبرو نماید.
درگذشته یخچالها دارای یک ترموستات دستی قدیمی یا همان آنالوگ بوده اند که یک حسگر دیجیتال کوچکی داشت که در زمان حال جای خود را به ترمیستور یخچال داده اند.
ترمیستورها به دو گروه NTC و PTC تقسیم بندی میشوند.

ترمیستور یخچال
چنانچه مقاومت موجود در ترمیستور با بالارفتن دمای محیط بالا برود، ترمیستور یخچال دارای ضریب دمای مثبت یا همان PTC خواهد بود و اگر مقاومت با کاهش یافتن دمای محیط کاهشی شود، ترمیستور دارای ضریب منفی یا همان NTC خواهد بود.
اصولا در لوازم خانگی مانند یخچال و فریزر عملکرد مقاومت ترمیستور از نوع NTC است و علت استفاده کردن از این نوع ترمیستور ارزانتر بودن و با کارایی دقیقتر آن نسبت به ترموستات های قدیمی میباشد.
ممکن است به مرور زمان این قطعه خراب شود و یا با تداخل روبرو شود اما در بیشتر لوازم خانگی مخصوصا یخچال و فریزرها دارای عملکرد خوب و قابل اطمینانی میباشند.
انواع سنسور دمای یخچال یا ترمیستور یخچال:
در بازار ترمیستورهای یخچال به چهار گروه تقسیم بندی می شوند که در پایین به انواع ترمیستور یخچال می پردازیم:
- ترمیستور غذای تازه یا FRESH FOOD :
محفظه ی غذای تازه که در یخچالها معمولا قسمت بالای یخچال سمت چپ قرار دارد، ترمیستور یخچال قرارداده شده که تمامی دادههای دمایی یخچال را گرفته و به برد اصلی یخچال میرساند. اینجا مشخص میشود که آیا نیاز است دمپر باز شود یا خیر تا به وسیله آن جریان هوای سرد بتواند هوای محیط را کاهش دهد یا افزایش بدهد.
- ترمیستور محیطی:
ترمیستور محیطی معمولا در قسمت پایینی یخچال وجود دارد که معمولا دمای هوای داخل آشپزخانه را اندازه گیری میکند. از این ترمیستور برای محاسبه میزان سرمایشی که یخچال نیاز دارد استفاده میگردد. در این مدل از یخچال اگر ترمیستور خراب شود و کار نکند، برد کنترل یخچال ، دمای اولیه را روی 90 درجه فارنهایت قرار خواهد داد و اینگونه هیچ تنظیمی در خصوص تهویه هوای محفظه داخلی یخچال نمیکند.
- ترمیستور اوپراتور:
ترمیستور اوپراتور در داخل فریزر قرار دارد و نقشی اساسی درخصوص شروع شدن و پایان دادن به سیستم سرمایش را برعهده خواهد گرفت . پشتیبان این ترمیستور سنسور دیفراست میباشد.
- ترمیستور فریزر :
ترمیستور فریزر درون بدنه فریزر سمت راست قرار دارد که خروجی دمای داخل فریزر، فن کندانسور و همچنین کمپرسور را اندازه میگیرد.

ترمیستور یخچال
تست خرابی ترمیستور یخچال
از آنجایی که ترمیستور یخچال دمای هوای داخل یخچال را اندازه گیری میکند لذا تست خرابی آن نیز بسیار ساده میباشد. برای تست خرابی ترمیستور یخچال میتوان به وسیله یک مولتیمتر ساده محدوده مقاومت ترمیستور را اندازهگیری کرد. اما میزان مقاومت یک یخچال میتواند نسبت به یخچال دیگر متفاوت باشد. پس برای تست دقیقتر باید رنج مقاومت هرکدام را بسته به نوع یخچال اندازه گیری نماییم.
به کمک مولتیمتر و محاسبه رنج مقاومت ترمیستور اگر آن را در نزدیکی یک منبع داغ یا منبع خنک قراردهیم ، آنگاه دمای ترمیستور تغییر خواهد کرد . اگر این مقاومت دچار تغییر شد یعنی حال ترمیستور خوب است و خرابی رخ نداده است. ولی همیشه این موضوع صادق نیست و احتمال خطا نیز وجود دارد.
اما اگر مقدار مقاومت هیچگونه تغییری نکند آنگاه باید این احتمال را بدهیم که ترمیستور دچار خرابی شده و حال خوبی ندارد.
مهمترین علائمی که نشان میدهد ترمیستور یخچال خراب شده است؟
مهم ترین علائمی که نشان میدهد ترمیستور یا همان سنسور دمای یخچال خراب شده است عبارتند از اینکه اگر یخچال دارای دمای خیلی گرمی شود و فریزر دمای آن به شدت کاهش یابد نشان می دهد سنسور به خوبی عمل نمیکند و دچار خرابی شده است. اگر چرخه یخ زدایی در فریزر به خوبی عمل نکند و هیتر المنت ها نیز دچار تداخل کارایی شوند نشان میدهد که ترمیستور یخچال دچار خرابی شده است.
چنانچه در طول روز یخچال فریزر دچار نوسان دمایی شوند و بالاپایین گردد یعنی ترمیستور با اشکال روبرو شده است.
اگر دمایی که در نشانگر یخچال نمایش میدهد دقیق نباشد. به طور مثال دمای داخل یخچال گرم باشد ولی نشانگر دمای کمتری نشان دهد یا این فرآیند برعکس اتفاق بیوفتد یعنی ترمیستور یخچال خراب شده است.
در مجموع وقتی با مشکلات دمایی در یخچال فریزر روبرو هستید یعنی وقت تعویض سنسور دمای یخچال فرارسیده و این قطعه دیگر کارایی خود را نخواهد داشت. برای این منظور میتوانید به روناک الکترونیک اعتماد نمایید و قطعه مورد نظر خود را با بهترین کیفیت تهیه نمایید.
مراحل عیب یابی ترمیستور یخچال :
ابتدا باید برق یخچال را قطع نماییم و سپس جعبه کنترلی که در یخچال وجود دارد که معمولا یا بغل یخچال یا روی سقف آن قرار دارد بسته به نوع یخچال را برداریم. سپس سنسور دما را به آرامی بیرون آورده و پایه هایی که وجود دارد را به وسیله دو عدد سیم سفید رنگ بهم متصل نماییم.
بعد از انجام اینکار از روی جدول دمایی یخچال مقدار مقاومت مدل یخچال را باید بررسی نماییم ؛ سپس سنسور مورد نظر را درون یک لیوان آب یخ قرارداده و پنج دقیقه صبر میکنیم. میزان مقاومتی که در دمای محیط آشپزخانه نمایش داده بود را با مقاومت درون آب یخ اندازه گیری و مقایسه میکنیم . چنانچه تفاوت بین این دو مقاومت بیش تر از 10% بود، آنگاه ترمیستور یخچال خراب است و به طور کامل باید آن را تعویض نماییم.
برای سفارش انواع ترمیستور یخچال میتوانید به مجموعه روناک الکترونیک اعتماد نمایید . زیرا روناک الکترونیک تمامی قطعات یخچال را با شرط اصل بودن و کارآمد بودن به شما عزیزان عرضه مینماید.